Abonnemang

Ditt sopabonnemang

Abonnenten
Det är fastighetsägaren som står för abonnemanget för en fastighet. (Om en hyresgäst finns på fastigheten får fastighetsägaren själv debitera denna.)

Det finns två typer av abonnemang och de är permanentboende eller fritidsboende.

Ägarbyte
Kom ihåg att anmäla till oss när du sålt din fastighet , annars kan du bli debiterad för avgifter som den nya ägaren rätteligen skulle stå för. Du ringer till vårat kontor 0922-613 60.

Renhållningsavgift
Avgiften för permanent- och fritidshus består av en fast avgift och en rörlig avgift avseende tömningar. Priset varierar även beroende på kärlstorleken. Det är skilda priser för brännbara sopor samt komposterbara sopor. Priserna får du från Haparanda Renhållning AB.

Nyanslutning
Om du vill ansluta din fastighet till det kommunala renhållningsabonnemanget ska du anmäla det till Haparanda Renhållning AB i god tid innan du börjar nyttja din fastighet så vi hinner leverera tunna/tunnor till dig.

Fakturering
Renhållningsavgifterna debiteras 4 gånger per år. Förfallodag för fakturorna är 30 mars, 30 juni, 30 september och 30 december.

 

Eget omhändertagande av avfall

26§ Fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare som vill omhänderta allt hushållsavfall på den egna fastigheten ska ansöka hos Samhällsbyggnadsnämnden om total befrielse.
Befrielsen gäller endast så länge förutsättningarna för befrielse kvarstår och upphör när förhållandena ändras eller om risken för olägenheter för människors hälsa eller miljön har uppkommit.

28§ Uppehåll av den fasta grundavgiften och uppehåll av hämtning för avfallskärl för ett permanenthushåll kan medges efter att en anmälan skett till Tekniska verksamheten. Detta förutsätter att fastigheten är obebodd och inte kommer att utnyttjas under en sammanhängande tid av minst sex månader.
Ifall uppehåll av avfallskärlet beviljas kommer grundavgiften för slamhantering automatiskt utgå under samma period.
Anmälan skall lämnas in skriftligen till Tekniska verksamheten senast an månad före den avsedda uppehållsperioden börjar.
Uppehållet gäller endast så länge förutsättningarna för uppehåll kvarstår och upphör när förhållandena ändras eller om risken för olägenheter för människors hälsa eller miljön har uppkommit.

27§ Jordbruksfastighet med slamavskiljare kan under vissa förutsättningar erhålla tillstånd till egen tömning och spridning på fastigheten. Krav på hantering samt förutsättningarna för spridning specificeras.

Utbyte av avfallskärl

29§ Utbyte av befintligt avfallskärl mot annan storlek kan ske efter anmälan till oss och byte av avfallskärl bekostas av fastighetsägaren.
När fastighetsinnehavaren eller nyttjanderättsinnehavaren inte kommer överens med Haparanda Renhållning AB om lämplig storlek/antal avfallskärl eller fråga om gemensamt avfallskärl prövas frågan av Samhällsbyggnadsnämnden efter skriftlig begäran.
Fastighetsinnehavare, nyttjanderättshavare eller företagare kan efter anmälan medges rätt att använda gemensamma avfallskärl under förutsättning att fastigheterna är belägna nära varandra.

Komposterbart avfall

Allt lättnedbrytbart avfall skall sorteras ur annat avfall. Kommunen tillhandahåller årligen X-antal komposterbara påsar till de fastighetsägare och nyttjanderättinnehavare som har kärl för utsorterat komposterbart material. Avfallet skall läggas i kompostkärlet som tillhandahålls av Haparanda Renhållning AB.

Park- och trädgårdsavfall som uppkommer i privata trädgårdar komposteras ofta i anslutning till trädgården, men kan också lämnas till Haparanda Renhållningens återvinningscentral avfallsanläggning där trädgårdsavfallet komposteras eller till kommunens ristipp.

Om du har funderingar angående din faktura, ring telefon 0922 – 613 60.

PageLines